Στούπα

Στούπα

Η Στούπα είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, χτισμένο κάτω απ’ τη σκιά του Ταϋγέτου, μόλις 45 χλμ. ανατολικά από την πόλη της Καλαμάτας. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για καλοκαιρινές και χειμερινές διακοπές.

Η ονομασία του σύμφωνα με πληροφορίες προέρχεται από τα στουπιά, δηλαδή τις φυτικές ίνες του λιναριού, τα οποία μάζευαν οι ντόπιοι και τα έβαζαν μέσα στη θάλασσα για να μαλακώσουν, ώστε να τα επεξεργαστούν πιο εύκολα.

Οι εναλλαγές του τοπίου θα σας μαγέψουν. Ο επιβλητικός Ταΰγετος, η παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική, τα λιμανάκια, οι γραφικές βυζαντινές εκκλησίες, οι σπηλιές, τα παραδοσιακά χωριουδάκια με τα υπέροχα καλντερίμια και οι εκπληκτικές αμμώδεις παραλίες συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό που γοητεύει κάθε επισκέπτη. Φυσικά το μαγευτικό τοπίο της Στούπας αλλά και της περιοχής δεν στερείται της ιστορίας.

Στη Στούπα το 1917 έζησαν ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς και δούλευαν στα εγκαταλελειμμένα σήμερα ορυχεία της Πράστοβας στο Νέο Προάστιο, όπου και γνωρίστηκαν. Εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε ο μεγάλος συγγραφέας το μοναδικό αριστούργημά του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Στην περιοχή βρέθηκαν ως φιλοξενούμενοι του Καζαντζάκη: ο Άγγελος Σικελιανός με τη γυναίκα του Εύα, η Μαρίκα Κοτοπούλη και η Κυβέλη.

Επίσης, από στοιχεία που έχουμε και γνωρίζουμε, ανατολικά του χωριού υψώνεται το Κάστρο, η ακρόπολη της παλαιάς πολιτείας του Λεύκτρου. Ο Παυσανίας αναφέρει πως εκεί υπήρξε ο ναός της Αθηνάς και το άγαλμά της. Το 1204-1259 που αναφέρεται η περίοδος της Φραγκοκρατίας, το κάστρο ανοικοδομήθηκε και ονομάστηκε «ΜΠΟΦΩΡ».

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗ ΣΤΟΥΠΑ
Στη Στούπα που απέχει 45 χλμ από την Καλαμάτα μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, αλλά και απευθείας από Γερμανία, Αγγλία και Νορβηγία. Επίσης ο νομός συνδέεται ακτοπλοϊκά με Κύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων.
Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη προς την Καλαμάτα. Επίσης υπάρχουν τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις από Αθήνα και Πάτρα προς Καλαμάτα.
Οδικώς από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στη Στούπα, ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου – Τριπόλεως και έπειτα ακολουθήστε τη διαδρομή Τρίπολη – Μεγαλόπολη – Καλαμάτα – Στούπα (242 χλμ.).
Οδικώς από την Πάτρα μπορείτε να φτάσετε στη Στούπα, αν ακολουθήσετε την εθνική οδό Πατρών – Καλαμάτας και έπειτα Καλαμάτα – Στούπα